Διακοσμητικά

Βιογραφικό

Ονομάζομαι Γεωργία Δαμικούκα, γεννήθηκα το Σεπτέμβριο του 1976 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσα. Από μικρή αγαπούσα τη ζωγραφική και παρακολουθούσα σχετικά μαθήματα.

Κατά την περίοδο της εφηβείας βρέθηκα σε μια από τις πρώτες μεγάλες εκθέσεις που έγιναν για τη βυζαντινή ζωγραφική, με τίτλο «από τον Χάνδακα έως την Αγ. Πετρούπολη» στην Εθνική Πινακοθήκη. Εντυπωσιάστηκα τόσο από τις μορφές των εικόνων και τα γλυκά χρώματα της αυγοτέμπερας, που για μένα ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι ήθελα να ζωγραφίζω μ’αυτή την τεχνοτροπία.

Μετά το λύκειο, για τέσσερα χρόνια μαθήτευσα στη σχολή του Σπύρου Καρδαμάκη, με βοηθό την εξαιρετική Δέσποινα Τσίγκα - Μπούσια. Εκεί μυήθηκα στην ιδιαίτερη γλώσσα των συμβολισμών, των χρωμάτων και των σχημάτων της εικόνας, ενώ παράλληλα διαπίστωσα πως είναι τέχνη που βασίζεται στην αρχαία ζωγραφική, η οποία έμεινε ζωντανή, εξελίχθηκε, μεταμορφώθηκε ανάλογα με τα κοινωνικά και τα οικονομικά δεδομένα κάθε εποχής, μένοντας όμως πάντα πιστή στη θρησκευτική θεματολογία.

Έτσι λοιπόν, τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με την αγιογραφία, δουλεύοντας κυρίως φορητή εικόνα σε μασίφ ξύλο ή κόντρα πλακέ θαλάσσης, προετοιμάζοντας το με τον παραδοσιακό τρόπο ώστε να υπάρχει ένα καθαρό και όσο γίνεται μεγαλύτερο σε διάρκεια αποτέλεσμα.

Ακολουθώ τον χαρακτήρα της Παλαιολόγειας Εποχής (13ος - 14ος αιώνας), που από πολλούς αποκαλείται ως η «αναγέννηση» της βυζαντινής ζωγραφικής. Το χρυσό 24 καρατίων τονίζει τον υπερβατικό χαρακτήρα των θεμάτων, ενώ παράλληλα συνδυάζεται τόσο όμορφα με το γλυκό κίτρινο που "βγάζει" το αυγό μέσα στο χρώμα.

Συνειδητοποιώντας την ευρύτητα των εκφραστικών μέσων της βυζαντινής ζωγραφικής, το 2007 συμμετείχα στο σεμινάριο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου, που διοργανώνει το Μικρό Πολυτεχνείο. Την ίδια χρονιά διακρίθηκα στον ετήσιο διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».